onsdag den 14. august 2013

Kommaer er for nørder

Sommer er fantastisk. Alligevel kan jeg ikke vente til september. Er begyndt at varme seriøst op til studiestart på Forfatterskolen for Børnelitteratur. Herunder gøre status – og det foregår for mit vedkommende liggende. For jeg må nok indrømme, at jeg ved afslutningen af mit første år på skolen, var blæst temmelig meget omkuld.

Jeg synes ellers jeg stod ret kækt, da jeg startede: 7 børnekorsudgivelser og fem tegnede fortællinger for 2-5 årige, med en fin lektørudtalelse oven i hatten (i øvrigt håber jeg en dag at møde Ulla Møller, og nu også Else Lerche, lektører ved DBC – Dansk BiblioteksCenter. Jeg vil meget gerne kysse de to damer!) Og en sikker følelse af, hvilken slags fortæller jeg er.
Tekstlæsning på Forfatterskolen for Børnelitteratur maj 2013.
Men jeg havde glemt at tænke på, hvor meget jeg i min kunstneriske naivitet ikke ved noget om: Stilistik, genrer, vendepunkter, fortælletyper og -tider. For slet ikke at nævne kommaer. Jeg er noget nær analfabet, og det er ikke rart at opdage.
Dog har jeg nu haft et par måneder til at komme op at stå igen. Og når jeg d. 2. september igen tramper ivrigt op ad trappen til undervisningslokalet, vil jeg have taget en beslutning, der får mig til at stå bedre fast: Historier er kunst, kommaer er for nørder.
Jeg vil stadig være fuld af ydmyghed over for alt det jeg har at lære, og som undervisere og mine medstuderende kan gøre mig klogere på. Min notesbog vil svømme over af tips og tricks. Men der vil fra nu af også stå flere skønne ting så som:
"Når jeg ligger helt stille: Hårde hjerteslag. Bløde huller i gulvbrædderne foran sengen. Det bryder frem. Roser af blod og støbejern. Mørk lugt af kød, køn. Snegle over mine negle" (Fra 'Anne' af Paal-Helge Haugen.
eller:
"Visual litteracy". Børn læser billeder. Selvfølgelig gør de det. Manga. Selvfølgelig skal de gøre det. Kommaer er for nørder.